2009

Farumhus Konditori på Williams Plads



Furesø By og Land har den 31. marts 2009 tildelt Farumhus Konditori ved Peter Jørgensen foreningens diplom.


Peter Jørgensen flyttede i 2008 sin virksomhed med bageri og konditori til den historiske Williams Bygning. Her har han skabt rammer af meget høj kvalitet for både produktion og salg.


Indretningen er funktionel og spændende bl.a. med en stor fransk masseovn til brødbagning i den ene ende af butikken. Disk og bordplader i konditoriet er udført af økologisk, oliebehandlet bambusplade. Williams Plads får tilført en yderligere kvalitet, når der kommer udendørs servering.


Peter Jørgensen har gennem hele sin aktive karriere arbejdet med fagets håndværksmæssige kvaliteter og modtaget talrige anerkendelser i form af præmier og medaljer ved internationale og nationale konkurrencer. Han har bl.a. modtaget den fornemme Saint Honoré orden i 2007 for sit faglige engagement og arbejde med uddannelsen af unge konditorer. Hans faglige stolthed og brug af de bedste råvarer er meget respekteret blandt kolleger.


Det er disse kvaliteter i stedets arkitektur og produkterne Furesø By og Land vil gøre opmærksom på ved tildelingen af årets diplom.


--------------------------------------------------------------------------------------


Æresdiplom til arkitekt Torben Kaas



Furesø By og Land har den 31. marts 2009 tildelt arkitekt Torben Kaas foreningens æresdiplom.


Torben Kaas er uddannet ved Kunstakademiets Arkitektskole med afgang i 1976. Temaet i de sidste studieår var planlægning af landsbyer og kulturlandskaber på Vestlolland. Siden studietiden har han arbejdet med byudvikling, bebyggelses- og landskabsplanlægning.


I årene 1986 -1999 arbejdede Torben Kaas som arkitekt i Farum Kommunes byplanafdeling med udarbejdelsen af bebyggelses- og landskabsplanlægning, kommune- og lokalplaner og programmer for projektkonkurrencer. Her skal især nævnes arbejdet med planlægningen og udviklingen af Farum Midtby, området omkring stationen, Elmely, Byparken, Rådhuset og Kulturhuset med tilhørende torve og pladsdannelser.


Torben Kaas inddrog i arbejdsforløbet borgergrupper, foreninger og brugere i gode faglige dialoger, der resulterede i veldisponerede byrum og bebyggelser. En særlig fremtrædende plads i denne proces har Kulturhuset, hvis mange faciliteter utallige borgere har glæde af hver dag. Vi vil gerne fremhæve Galleriet og foyeren med det dobbelthøje rum, som danner mødestedet mellem huset og borgerne. Her er plads til både det folkelige og det finkulturelle, her kan alle generationer og grupper mødes.


Furesø By og Lands æresdiplom tildeles Torben Kaas for mange års indsats inden for arbejdet med by- og landskabsplanlægning i Farum Kommunes byplanafdeling.


--------------------------------------------------------------------------------------

Kulhus i Værløse



Kulhus ligger i Værløse, ud til Frederiksborgvej, med Kolle Kolle på den ene side og Bøndernes hegn på den anden.

Dette smukke gamle lyststed blev opført i 1769-1770 af brødrene Colsman, der ernærede sig som silkehandlere.


Det blev bygget som et typisk byhus, formentlig af en murermester, med portgennemkørsel i den ene side. Facaden havde 18 fag vinduer foruden 8 kældervinduer. Taget var dækket med strå og havde 2 kviste. Det eneste udsmykningselement er og var en trekantfronton, der påkalder sig interesse.


Huset har haft adskillige ejere. Men i 1820 overtog staten ejendommen for at benytte det til embedsbolig.

I den periode gennemgik bygningen talrige forandringer. 6 fag vinduer blev tilmuret, portgennemkørslen blev inddraget til bolig, huset fik tegltag og en sidefløj i én etage blev bygget til huset.


I 1869 blev Kulhus solgt på offentlig auktion til brygger Hans Jørgen Tvede. Huset fik i den forbindelse en lille sidebygning tilføjet, som det ses den dag i dag.


I nyere tid har blandt andet smykkefirmaet Buch og Deichmann haft hovedsæde i Kulhus.


Furesø By og Land har valgt at give diplom til Kulhus nuværende ejer, Jens Peter Oxfeldt, der har hæget om den gamle hovedbygning og renoveret den med forståelse for husets sjæl og bibeholdelse af stedets atmosfære.